Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


__Η Εμμηνοπαυση ειναι η φυσιολογικη περιοδος στη ζωη , μιας γυναικας κατα την οποια σταματα η εμμηνορυσια.Συνηθως προκειται για μια εξελισσομενη κατασταση που οφειλεται στη σταδιακη εκπτωση της λειτουργιας ωοθηκων, που συνεπαγεται την ελλατωση των επιπεδων ορμονων ζωτικης σημασιας, οπως τα οιστρογονα και η προγεστερονη.
__ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ:
Τα συμπτωματα ειναι τοσο σημαντικα οσο και ψυχολογικα.Μπορει να διαρκουν μηνες η και χρονια σε ορισμενες πεεριπτωσεις. Επισης μπορει να ειναι μονιμα η να παρουσιαζουν εξαρσεις και υφεσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ:
-Ακανονιστοι εμμηνορροικοι κυκλοι
- Εξαψεις
-Νυχτερινοι ιδρωτες
-Διαταραχες υπνου
-Ξηροτητα κολπου , κνησμος και συρρικνωση των ιστων των γεννητικων οργανων, που ορισμενες φορες οδηγει σε πονο κατα την σεξουαλικη επαφη (δυσπαρευνια).
-Ξηροδερμια και ξηροτητα κολπικου βλεννογονου( λογω ελλατωσης του κολλαγονου του επιθηλιου του δερματος στο οποιο εχουν ανιχνευτει πολλοι υποδοχεις οιστρογονων και ανδρογονων).
-Συχνοουρια η ακρατεια ουρων (ακουσια απωλεια ουρων.
Αυτες οι κρισιμες αλλαγες, σε συνδυασμο με τις μεταβολες που συμβαινουν στο σωμα της μπορει να οδηγησουν σ εντονα ψυχολογικα προβληματα και συναισθηματικη φορτιση.
Στα ψυχολογικα προβληματα της εμμηνοπαυσης περιλαμβανονται:
-Αγχος
- Καταθλιψη (ιδιως αν υπαρχουν και αλλοι προδιαθεσικοι παραγοντες)
-Ευερεθιστοτητα και συχνο κλαμα
-Αυπνιες
-Ελατωση της Lbido
-Αδυναμια συγκεντρωσης της προσοχης
-Προβληματα μνημης
- Εκπτωση της διαθεσης και της ενεργητικτητας
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
Η εμμηνοπαυση αποτελει φυσιολογικη περιοδο του γυναικειου κυκλου ζωης και οχι νοσο. Γι αυτο δεν ειναι απαραιτητο να χορηγηθει θεραπευτικη αγωγη. Ομως υπαρχουν πολλα προβληματα υγειας της μετεμμηνοπαυσιακης ηλικιας, οπως η οστεοπορωση και τα αυξημενα ποσοστα καρδιοπαθειων, που σχετιζονται αμεσα με τα επιπεδα οιστρογονων.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
-Φυσικα οιστρογονα, διφωσφονικα(για γυναικες που ειναι σε κινδυνο να εμφανισουν οστεοπορωση αλλα εχουν αντενδειξη για να λαβουν, θεραπεια ορμονικης υποκαταστασης)τροποποιητες των υποδοχεων των οιστρογονων (SERM). Υπαρχουν και αλλες ουσιες που πιθανον να χρησιμοποιηθουν μελλοντικα και συνδυαζονται με λιγοτερες παρενεργειες, αλλα ακομη βρισκονται σε πειραματικα σταδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: