Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Βάφουμε τα αυγά του Πάσχα, ταξιδεύοντας μέσα στο χρόνο!!!!!!



Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν την Μ. Πέμπτη. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, κουλούρια και χρωματιστά αυγά (κυρίως κόκκινα). Από την αρχαιότητα το αυγό συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Σε κάποια χωριά συνήθιζαν να μαρκάρουν το κεφάλι και την πλάτη των νεαρών αρνιών με την μπογιά από τα αυγά.
Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες. Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά. Γιατί όμως βάφονται κόκκινα τα αυγά; Η παράδοση λέει πως: "Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε: "Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;" Και, ώ του θαύματος έγιναν!" Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Είναι παράλληλα όμως και χρώμα αποτρεπτικό. Κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη στην Καστοριά οι γυναίκες για το καλό. Κόκκινο πανί έβαφαν μαζί με τα αυγά τους στη Μεσημβρία και το κρεμούσαν στο παράθυρο για σαράντα μέρες, για να μην τους πιάνει το μάτι. Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε όμως τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας. Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και ο αριθμός τους ορισμένος και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι. Τα χρώματα για τα αυγά τα έφτιαχναν από διάφορα φυτά. Από κρεμμύδια γινόταν το μελί, από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς το κίτρινο, το ανοικτό κόκκινο από παπαρούνες. Αργότερα τα αγόραζαν, το κόκκινο όμως χρώμα ήταν και είναι πάντα το πιο αγαπημένο. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά από το κακό το μάτι. Σε μερικά μέρη έβαζαν σε ένα κουτάκι τόσα αυγά όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας και τα πήγαιναν το βράδυ στην εκκλησία, για να διαβαστούν στα 12 Ευαγγέλια. Τα άφηναν κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση και τότε καθεμιά έπαιρνε τα δικά της. Αυτά τα αυγά ήταν "ευαγγελισμένα" και τα τσόφλια τους τα παράχωναν στους κήπους και τις ρίζες των δέντρων για να καρπίσουν. Παρόμοια τύχη είχαν και τα αυγά που έκαναν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη. Άμα η κότα ήταν μαύρη, ακόμα καλύτερα. Είχαν θαυμαστές ιδιότητες και μπορούσαν να διώξουν κάθε κακό. Τα αυγά τα Μεγαλοπεφτιάτικα περνούσαν τον πονόλαιμο, φύλαγαν το αμπέλι από το χαλάζι, έδιωχναν μακριά το σκαθάρι. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στόλιζαν τα αυγά, τα "έγραφαν", τα "κεντούσαν". Πάνω στα άσπρα αυγά έγραφαν με λειωμένο κερί ευχές, σχεδίαζαν σκηνές από τη ζωή του Χριστού, πουλιά κ.ά. Έριχναν μετά τα αυγά στην κόκκινη μπογιά και μέχρι να λειώσει το κερί έμεναν τα γράμματα και τα σχέδια άσπρα. Τα "ξομπλωτά" ή "κεντημένα" αυγά, που τα λέγαν στη Μακεδονία και "πέρδικες, μια και συχνά είχαν πάνω τους πουλιά, ή ίσως και γιατί ξεχώριζαν, όπως κι οι πέρδικες, για την ομορφιά τους, θύμιζαν συχνά μικρογραφίες. Το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Αυτά έστελναν δώρο οι αρραβωνιασμένες στο γαμπρό και οι βαφτισιμιές στους νονούς και τις νονές τους, σε όλα τα αγαπημένα πρόσωπα. Άλλοτε πάλι τα κορίτσια πρόσθεταν στα αυγά φτερά από χρωματιστό χαρτί, ουρά και μύτη από ζυμάρι και τα κρεμούσαν στο ταβάνι, έτοιμα να πετάξουν.

Η βαφική τέχνη είναι από τις πλέον χρήσιμες και θαυμαστές.Αν υπάρχει κάποια τέχνη που μπορεί να εμπνεύσει στον άνθρωπο μία ευγενή φιλοδοξία, τότε πρόκειται γι αυτήν. Η τέχνη της βαφής για πολλά χρόνια αποτελούσε οικογενειακό μυστικό, το οποίο μεταφερόταν σε ξένους με μεγάλο δισταγμό. Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν πολλές συνταγές βαφής και πιθανόν από φυτά που συναντάμε καθημερινά.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από την θαυμάσια ατζέντα της σοφής γιαγιάς μου που φρόντισε να μου αφήσει γραμμένα τα μυστικά της και γιά το βάψιμο των αυγών του Πάσχα, με υλικά από τη μητέρα φύση!Ακολουθώντας τις συμβουλές της και αφού έκανα τις δοκιμές μου, μοιράζομαι μαζί σας μερικά και σας παραθέτω παρακάτω ,τις συνταγές.

Αβγά, νερό, ξύδι για να σταθεροποιηθεί το χρώμα μας και, φυσικά, κάποιο από τα λαχανικά ή μπαχαρικά που βάφουν, αρκούν για την... «ιεροτελεστία» της Μεγάλης Πέμπτης.

Οι τρόποι είναι δύο: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Στην πρώτη περίπτωση, βράζουμε τα αβγά μαζί
με το προϊόν (τυλιγμένο πάντα σε τούλι γιά να αποφύγουμε τις χαραγματιές πάνω στα αυγά) που δίνει το χρώμα ή.... μαζί με το διάλυμά του.
Αυτός ο τρόπος δίνει πιό έντονα χρώματα.
Στη δεύτερη περίπτωση, μουλιάζουμε τα βρασμένα αυγά στη βαφή που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και το τελικό προϊόν είναι περισσότερο ανοιχτόχρωμο.
Μόλις τα αβγά πάρουν το επιθυμητό χρώμα, τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα
και τα γυαλίζουμε με ένα πανάκι, που έχουμε βουτήξει σε λίγο λάδι.
Φυσικά να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι τα χρώματα από τα φυτά βγαίνουν πάντα πιό αχνά και πιό απαλά από τα χημικά!

ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΑΘΥ
Για βαθύ κόκκινο χρώμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ριζάρι ή κρεμέζι (ή αλλιώς κιννάβαρι)και γιά πιό αχνό σχεδόν ροζέ ...παντζάρια και παπαρούνες.

ΡΙΖΑΡΙ



Το ριζάρι ή αλιζάρι είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα χώματα και οι ρίζες του
έχουν χρωστικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, δίνει ένα στέρεο άλικο κόκκινο χρώμα, που δεν κόβει και χρησιμοποιείται από την Μινωική εποχή. Πωλείται στα καταστήματα μπαχαρικών.
100 γραμμάρια, είναι αρκετά για να βάψουμε 30-40 αβγά χρησιμοποιόντας τον κλασσικό τρόπο βαψίματος.Βράζετε τα αυγά μαζί με το ριζάρι γιά 25 περίπου λεπτά.Αν δεν βάλετε ξύδι, θά έχετε ένα πιό φωτεινό χρώμα,ενώ με το ξύδι γίνεται πιό βαθύ.


Για το αχνό κόκκινο με τις παπαρούνες ή τα πατζάρια καθώς και τα φύλλα του κόκκινου κρεμμυδιού.
Βράζετε τέσσερα φλιτζάνια ψιλοκομμένα κοκκινογούλια (τη ρίζα, δηλαδή το κάτω μέρος από
το παντζάρι) ή πέταλα από παπαρούνες (για πιο ανοιχτό κόκκινο), με τέσσερις κουταλιές ξίδι και νερό τόσο, πουνα σκεπάσει τα αυγά που θα τοποθετήσετε. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε για τριάντα λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ επιθυμείτε το χρώμα.

2.Κεραμυδί αχνό απο τα αποξηραμένα φλούδια των κόκκινων κρεμμυδιών.Βράστε τα μόνα τους -τα
φλούδια-και μετά στραγγίξετε τα φλούδια και βάλτε να βράσουν κανονικά τα αυγά μέσα στο
κόκκινο πλέον νερό.Καλό είναι να βάλετε και ένα πανί ή βετέξ στον πάτο για να μην σπάσουν
τα αυγά κατα την βράση.Γυαλίστε τα κανονικά με λάδι και μετά σκουπίστε τα.

ΡΟΖ
Για περίπου μιάμισή ώρα και σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετείστε βρασμένα αυγά σε διάλυμα
παντζαριού

ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΧΝΟ

Για τα κίτρινα αυγά χρησιμοποιούνται Turmeric, φύλλα κρεμμυδιού(καφεκίτρινο χρώμα) η κίτρινες μαργαρίτες του κάμπου,φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού,αλλά και το άχυρο.

ΒΑΘΥ ΚΙΤΡΙΝΟ

Φτιάχνετε διάλυμα από πέντε κουταλιές κουρκουμά (μπαχαρικό)ή Turmeric, ή σαφράν(κρόκο), δύο κουταλιές ξίδι και 2 λίτρα νερό.
Βράζετε για τριάντα λεπτά και έπειτα σουρώνετε το μείγμα με λεπτή γάζα. Βάζετε 10 αυγά
στο χρώμα προσθέτοντας μία ακόμη κουταλιά ξύδι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνετε τη
θερμοκρασία και τα αφήνετε για τριάντα λεπτά.Αν θέλετε ακόμα πιό βαθύ χρώμα τα αφήνετε μέσα στο νερό και μετά το βρασμό μέχρι να βγάλουν το χρώμα που επιθυμείτε.
Για κίτρινο απο τα φυτά,ακολουθούμε πάντα την διαδικασία του βρασμού..

ΠΡΑΣΙΝΟ

Για τα πράσινα αυγά χρησιμοποιούνται φύλλα από σπανάκι ή τσουκνίδες, φύλλα αμυγδαλιάς
ή μαιντανού.

1.Βράζουμε 1 κιλό σπανάκι σε 2 1/2 λίτρα νερό και στον ζωμό που θα μείνει βράζουμε τα αβγά μας,
προσθέτοντας 1-2 κουταλιές ξίδι. Ανάλογα, μπορούμε να βράσουμε κάποιο από τα άλλα υλικά
που δίνουν πράσινο χρώμα και στο διάλυμά τους να βράσουμε τα αβγά πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Το ίδιο θα κάνουμε με τον μαιντανό ή τα τα άλλα φύλλα..




Πορτοκαλί χρώμα με πάπρικα

Πάπρικα, σκόνη τσίλι και το διάλυμα από φλούδες ξερών κρεμμυδιών δίνουν ανοιχτό πορτοκαλί
χρώμα. Το ξίδι και σε αυτή την περίπτωση αναδεικνύει και σταθεροποιεί το χρώμα


ΚΕΡΑΜΙΔΙ, ΜΕΛΙ ή ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Βράζετε τα αυγά για μισή ώρα στο διάλυμα που έχετε ήδη φτιάξει από τις εξωτερικές ξερές φλούδες πέντε-έξι μεγάλων κόκκινων κρεμμυδιών, δύο κουταλιές ξίδι, νερό και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου.



Για έντονο πορτοκαλί, μπορείτε να ρίξετε και τσίλι ή πάπρικα.

Μοβ χρώμα με κόκκινο λάχανο

Για να πετύχουμε το μοβ - μπλε(συνήθως βγαίνει ανοιχτόχρωμο) χρώμα χρησιμοποιούμε τα φύλλα του κόκκινου λάχανου.

ΜΠΛΕ, ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΒ

Χρειάζεστε 1 κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες ή 1 κιλό περίπου βιολέτες, νερό και μια κουταλιά ξύδι.Μετά από είκοσι λεπτά βράσιμο, τοποθετείτε τα αυγά στην κατσαρόλα και τα αφήνετε μέχρι και έξι ώρες, αν στοχεύετε να έχετε τη μοβ εντυπωσιακή απόχρωση.

Ενας άλλος τρόπος βαφής με φυτά ειναι ο τρόπος του αργού βρασμού..Βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα ( ή τις μαργαρίτες ή τις παπαρούνες, κ.ο.κ)με λίγο ξύδι και αλάτι σε παλιά κατσαρόλα. Πάνω τους τοποθετούμε τααυγά και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει.Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα περίπου 45΄. Όταν τα αυγά πάρουν το επιθυμητό χρώμα τα βγάζουμε προσεκτικά και
ένα-ένα τοποθετώντας τα σε στεγνό πανί.
Τα περνάμε μετά με ένα ελαφρά λαδωμένο βαμβακάκι και τα σκουπίζουμε απαλά με ένα στεγνό πανάκι
Με το βράσιμο (ζεστός τρόπος), θα έχετε εντονότερα χρώματα, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου (κρύος τρόπος), απαιτείται περισσότερος χρόνος παραμονής των αυγών στο κάθε διάλυμα.


-Μούρα μαύρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μπλέ αυγά

-Καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καφέ αυγά


ΑΥΓΑ..ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΦΥΛΛΩΝ..αλλά και ελεύθερο σχέδιο...
Χρειαζόμαστε: αυγά, φύλλα, φλούδες κρεμμυδιών, παλιά καλσόν, σχοινιά, βαφή, γάντια και λάδι.




Οδηγίες για τα αυγά με σχέδιο φύλλου:

Βάζουμε πάνω στο αυγό ένα φύλλο (βρεγμένο γιά να κολλάει) με προσοχή.Στη συνέχεια τυλίγουμε το αυγό με ένα κομμάτι καλσόν και το δένουμε με ένα σχοινί. Μετά βάζουμε τα αυγά στη βαφή και περιμένουμε να βάψουν. Μόλις βάψουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τη βαφή. Φοράμε γάντια και με ένα ψαλίδι κόβουμε το καλσόν και βγάζουμε από το αυγό το καλσόν και το φύλλο.

1) Για δική μας ευκολία καλό είναι να ξεκινάμε πάντα τοποθετώντας τα υλικά μας στον πάγκο.
Τα αυγά μας καλά πλυμένα, κορυφές μαϊντανού, ουρές από φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμυδόφυλλα
σκορδόφυλλα, φύλλα ή λουλούδια, καλτσόν κομμένα κομμάτια ή ακόμα καλύτερα τούλι και ότι άλλο μας αρέσει. Τέλος ένα μπολάκι με
Φορέστε πλαστικά γάντια και καλύψτε τραπέζι και πάγκο κουζίνας. Και οι φυτικές βαφές λερώνουν.
Χαμηλώνετε τη φωτιά μόλις πάρει βράση, για να μη σπάνε τα αυγά σας πάνω στη διαδικασία της
βαφής,μόλις πάρουν βράση, πρέπει να χαμηλώσετε οπωσδήποτε τη φωτιά.

Πρωτοτυπήστε, τυλίγοντας τα αυγά με λαστιχάκια ή σπάγκο πρίν τη βαφή. Αφού βράσουν,
βαφούν με το χρώμα και κρυώσουν, αφαιρέστε τα λαστιχάκια και θα μείνουν
λευκές διακοσμητικές γραμμές.



ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΠΕΤΑΛΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ-ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΝΟΥΜΕ
ΤΑ ΒΡΕΧΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΥΓΟ.. με τη βοήθεια αραιής
αλευρόκολας..

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΑΠΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΚΟΛΑ,ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΚΟ
ΣΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΝΤΡΕΣ..ή ότι έχει περισέψει απο παιχνίδια των παιδιών..απο συσκευασίες..
μικρά λουλούδια..και βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει..

ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΩΡΙΣΕΤΕ
ΣΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ-ΚΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ- ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

μυστικά:
Γιά να πετύχετε τα χρώματα καλύτερα ,θα πρέπει να προτιμήσετε να βάψετε άσπρα αυγά και όχι μπέζ.
Καλύψτε την επιφάνεια εργασίας με διάφορα στρώματα της εφημερίδας, στη συνέχεια, λίγο απορροφητικό χαρτί - τα χρώματα είναι πολύ ισχυρά και μπορεί να βάψετε το περιβάλλον της κουζίνας σας . Τοποθετήστε σχάρα πάνω από το χαρτί.

Για να μην σπάσουν τα αβγά κατά το βράσιμο , να τα βάλετε μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί, μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα, απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: