Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τι είναι η κόπωση.....

Μυϊκή κόπωση προκαλείται από την συσσώρευση γαλακτικού οξέος από τον αναερόβιο μεταβολισμό. Άλλες αιτίες είναι η μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων στους μυς. Στην διάρκεια της αερόβιας άσκησης τα άχρηστα προϊόντα αποβάλλονται εύκολα από το σώμα. Οι περιοριστικοί παράγοντες για παραγωγή ενέργειας και συνεπώς για την εκδήλωση κόπωσης, είναι η διαθεσιμότητα γλυκογόνου και οξυγόνου.
Η άθληση βελτιώνει την καρδιαγγειακή απόδοση και την παροχή οξυγόνου στους μυς αλλά υπάρχει ένα πεπερασμένο όρι στην ποσότητα γλυκογόνου που μπορεί να αποθηκευτεί  στο σώμα. Το συνολικό απόθεμα φτάνει για περίπου 2 ώρες έντονης αερόβιας άσκησης μόνο. Αν τρέξετε για περισσότερο από 2 ώρες χωρίς τροφή, σύντομα θα εξαντληθούν τα καύσιμα στους μυς.
Μία ακόμα αιτία, που έχει να κάνει περισσότερο με την <<κεντρική κόπωση>>, συνδέεται με το επίπεδο μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται τρυπτοφάνη, στον εγκέφαλο. Η άθληση αυξάνει την ποσότητα της ουσίας αυτής που εισέρχεται στον εγκέφαλο, η οποία με την σειρά της αυξάνει το επίπεδο μιας άλλης χημικής ουσίας, της σεροτονίνης. Αυτή η ουσία, μπορεί να μετέχει στην κατάσταση στην οποία το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να ξεκουραστεί. Αυτός ίσως είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός ώστε να μας εμποδίσει να ανεχθούμε περισσότερο πόνο και δυσφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: