Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ερχονται οι... νανογιατροί


Νανομόρια σε ρόλο γιατρού; «Ναι» υποστηρίζει ομάδα Βέλγων και Ισραηλινών επιστημόνων, η οποία ανέπτυξε νανομόρια που θα είναι σε θέση να φτάνουν στην πάσχουσα περιοχή, να κάνουν διάγνωση και εκεί να εναποθέτουν το φάρμακο που απαιτείται για τη θεραπεία.

Στη μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature Νanotecnology», εξηγούν πώς κατάφεραν για πρώτη φορά να αναπτύξουν μια υπολογιστική πλατφόρμα βασισμένη στο DNA, η οποία μπορεί να επεξεργαστεί πολύπλοκες αντιδράσεις με ή χωρίς την παρουσία μιας σειράς ερεθισμάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές που εργάζονται στα Πανεπιστήμια της Ιερουσαλήμ και της Λιέγης, τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν ένα πρότυπο από το οποίο όμως τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να κατασκευάσουν νανομόρια ολοένα και πιο πολύπλοκα.

Ο Ιταμάρ Γουίλνερ, επικεφαλής μεγάλου μέρους της έρευνας, εξηγεί ότι τα νανομόρια άπαξ και μπουν στον οργανισμό μπορούν να αναγνωρίσουν τους βιοδείκτες, αλλά και τα μόρια που προσδιορίζουν κάποια βιολογική κατάσταση ή μια συγκεκριμένη ασθένεια ή κάποιον ιό ή όγκο. Μόλις εντοπίσουν τον στόχο τα νανομόρια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για να μπορέσουν να ετοιμάσουν μια απάντηση και με βάση αυτήν απελευθερώνουν ένα φάρμακο για να εμποδίσουν την εκδήλωση της ασθένειας ή να τη θεραπεύσουν.

«Προς το παρόν, οι έρευνες βρίσκονται σε εμβρυϊκό στάδιο, αλλά χάρη στην ταχεία εξέλιξη της νανοτεχνολογίας στο μέλλον τα νανομόρια, σε ρόλο γιατρού, θα αποτελούν πραγματικότητα» γράφει ο Γουίλνερ στη μελέτη. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Ισραηλινός συνάδελφός του Μπένι Τζιλ: «Θα χρειαστούν χρόνια έρευνας μέχρι να δούμε αυτά τα νανομόρια να χρησιμοποιούνται ως σούπερ έξυπνα φάρμακα. Ωστόσο, οι σημερινές τους εφαρμογές σε ιατρικό επίπεδο είναι εντυπωσιακές. Η ικανότητα να αναγνωρίζουν βιοδείκτες και στη συνέχεια να εναποθέτουν ένα ή και περισσότερα φάρμακα στο σωστό μέρος αποτελεί μια αυτόνομη δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας μιας νόσου» δήλωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι κοιτάζοντας το μέλλον, η ελπίδα είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά φαρμάκων, τα οποία θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στις ασθένειες άμεσα και αποτελεσματικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: